Τετάρτη, Απριλίου 22, 2009

Άδεια χρήσης υλικού από το pasok.gr

Υπάρχει μία συζήτηση στην wikipedia σχετικά με την άδεια χρήσης του υλικού από το pasok.gr την οποία παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Η πρόθεσή μας είναι το pasok.gr να αποτελεί πηγή υλικού που θα είναι ελεύθερο, για άλλες χρήσεις. Για αυτό και στο footer του pasok.gr υπάρχει η επισήμανση ότι το υλικό του καλύπτεται από Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0.

Δυστυχώς, το θέμα είναι πιο πολύπλοκο. Υπάρχει το "πρωτογενές" υλικό που παράγεται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ: κείμενα που γράφονται μόνο για το pasok.gr, πολιτικά κείμενα όπως ομιλίες και ανακοινώσεις, video και audio από εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ κ.λ. Αυτό το υλικό είναι πρόθεσή μας να είναι ελεύθερο και για αυτό το υλικό μπορούμε να εφαρμόσουμε την άδεια χρήσης της επιλογής μας, CC BY-SA σε αυτή την περίπτωση.

Όμως, στο site εμφανίζεται και υλικό το οποίο δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και το οποίο χρησιμοποιούμε κάτω από fair use ή με την άδεια του δικαιούχου. Παράδειγμα τέτοιου υλικού είναι συνεντεύξεις στελεχών σε εφημερίδες ή κάποιες φωτογραφίες.

Το πρόβλημα προκύπτει διότι δεν είναι προφανής η άδεια που καλύπτει κάθε συγκεκριμένο στοιχείο (κείμενο, φωτογραφία κ.ο.κ.). Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο τεχνικά (π.χ. με την κατάλληλη σήμανση), όσο και νομικά (ξεκαθαρίζοντας τα δικαιώματα για υλικό που δεν είναι προφανή ή ακόμη και εξετάζοντας την δυνατότητα dual licensing ώστε να βοηθήσουμε χώρους όπως το wikipedia.org που δεν υποστηρίζουν την CC-BY-SA v3.0)

Θα ενημερώσουμε (και) από αυτό το blog για οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

3 σχόλια:

  1. Το πιθανότερο είναι ότι η άδεια της Βικιπαίδειας θα μετακινηθεί μετά την ψηφοφορία σε CC-BY-SA v3.0. Το φωτογραφικό υλικό που αφορά σε γνωστούς επαγγελματίες φωτογράφους δύσκολα θα απελευθερωθεί κατά την εκτίμησή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή